B12 suda çözünebilen, karaciğerde depo edilmiş bir vitamin türü. Diğer adı “kobalamin” olan B12 vitamini DNA yapısına katılır, enzim sentezinde kullanılır ve hücre bölünmesinde görev alır. Dolayısıyla vücudun neredeyse hayati bütün işlevlerine yardım eder.
B12 ayrıca detoksifikasyon yani toksinlerden arınma sürecinde görev alır. Çünkü kendisi iyi bir metil grubu vericisidir. Doğada ve vitamin desteklerinde dört farklı B12 tipi var. Bunlardan en sık göreceğiniz ikisi siyanokobalamin ve metilkobalamin. Vücutta aktif olarak kullanılabilen tip metil-kobalamin olmasına rağmen maliyetli olması sebebiyle tercih edilmez ve siyanokobalamin olarak birçok paketli besinde ve ilaçta bulunur.
B12 eksikliğinin nedenleri
B12 eksikliğinin birçok nedeni olabilir. En çok görülen nedenler;
B12 eksikliğinin belirtileri
B12 eksikliğinin tanısını koymanın ilk aşaması belirtileri değerlendirmek. Çünkü belirtileri incelemek hızlı, ucuz ve oldukça değerli bilgiler verir.
B12 eksikliğinin belirtileri; duyularda bozulma, Karıncalanma hissi, kas güçsüzlüğü ve halsizlik, hafızanın zayıflaması, depresif belirtiler, anemiye (kansızlık) bağlı soluk, dil değişiklikleri ve ağız yaraları olabilir.
En iyi B12 vitamini seçimi
B12 vitamini takviyesini seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey içerdiği kobalamin tipi. Çünkü kullanılan dört farklı B12 tipi de farklı şekilde metabolize olur ve değerlendirilir. Bunlar siyanokobalamin, adenozilkobalamin, hidroksikobalamin ve metilkobalamin.
Metilkobalamin en aktif ve kolay emilen B12 formudur. Kan beyin bariyerinden geçer ve eksikliklerde bulguları gidermek için kullanılması gereken türdür.
Yapılan çalışmalarda bu vitamininin homosisteini metiyonine dönüştürme, DNA ve RNA’yı koruma, enerjiyi destekleme, sinir ve beyin hücrelerini koruma, serotonin üretimini uyarma, alyuvar hücrelerinin oluşumuna katkıda bulunma, bağışıklık sistemini destekleme ve olumlu bir ruh hali oluşturma gibi sayısız işlev gördüğü belirlenmiştir.