Kara Mürver (Sambucus Nigra) Nedir?

Latince adı Sambucus nigra olan Kara Mürver yaygın olarak Kuzey yarımkürede bulunan, meyve veren ve yaprağını döken bir çalı cinsidir ve en az 30 farklı çeşide sahiptir. Şifalı bir bitki olarak bilinen Hipokrat’ın söylemlerinde de geçen ve eski dönemlerden bu yana halk arasında etkinliği nedeniyle çokça kullanılan Kara Mürveri; Vikingler büyük denizleri aşarken soğuk iklim şartlarına uyum sağlamak için, Yunan askerleri savaşa giderken daha güçlü kalmak için, Türkler’de gemiyle uzun seferlere çıkarken mutlaka kullanırlardı.


Dünyanın pek çok ülkesinde kullanılan Kara mürver antioksidan yönünden çok zengin elementler içerir, ayrıca vücutta çeşitli biyokimyasal ve farmakolojik etkilere sahip oldukları gösterilmiş flavonoidler, lif, kalsiyum, fosfor, vitamin C, vitamin B6 ve vitamin A yönünden zengin içeriğe sahiptir. Bu yönüyle diğer kırmızı meyvelerden daha değerlidir.


Renginin koyu olması yüksek flavanoid yani antioksidan içermesinden kaynaklanmaktadır. Besin değerinin yüksek olması sebebi ile son yıllarda adından sıklıkla söz edilmektedir. ORAC değeri besinlerin antioksidan kapasitesini gösterir, popüler bir antioksidan olarak bilinen yaban mersininin total ORAC değeri yaklaşık 4.700’dür. Kara Mürverin ise, 14.700 civarındadır. Yüksek antioksidan arayanlar için ideal bir besindir.


Kara mürverin faydalarını ortaya koyan Üniversitelerde yapılmış pek çok bilimsel çalışma vardır. Bu araştırmalar makale olarak yayınlanmıştır. Tarım ve Sağlık Bakanlığının ilgili yönetmelikleri gereği Kara Mürverin tıbbi faydalarını burada yazamıyoruz ancak bağımsız kaynaklardan bu çalışma sonuçlarına ulaşabilirsiniz. 


ORAC Değeri Nedir?


Amerika’da bulunan Boston Tufts Üniversitesi’ndeki araştırmacılar pek çok besinin ORAC değerini ölçüp bir tablo hazırlamışlardır. ORAC değeri yüksek besinlerin tüketimi antioksidan alımını arttırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı korur. Amerika’da bulunan Tufts Üniversitesi her insanın günde 3000 ORAC birimi alması gerektiğini, 5000 ORAC’ın ise maksimum koruma sağladığını bildirmiştir. ORAC değeri yüksek olan bazı besinler ve 100 gr’daki ORAC değerleri: Kırmızı biber (19671 puan), Kara mürver (14700 puan), Ahududu (10460 puan), Enginar (6552 puan), Kuru erik (8059 puan).


« Anasayfa